Reading:
COUNCIL HOUSE 2, MELBOURNE

COUNCIL HOUSE 2, MELBOURNE

December 3, 2020
source: DesignInc

Architects  Design Inc

Location     Melbourne VIC,Australia.

Area           12500.0 SQ.M.

CH2 was the first building to be designed and completed with the aim to reduce energy consumption of commercial building by 50% in Australia. The construction was completed in 2006 for the city of Melbourne. The project is a mixed used development designed by Design Inc, Melbourne and Mick Pearce.

It was the first new commercial office building in Australia to meet and exceed the six star rating system administration by the Green Building council of Australia (acc. To the Post Occupancy Survey).

Its designed as to provide 100% fresh air with an air change every half an hour. The west façade consist of Recycled timber screens which shield the building from the harsh sunlight. Tapered ventilation ducts are provided for natural lighting. The undulated concrete floor integral to the building with yellow beacons.

Discreet innovations include the use of recycled concrete and timber, wastewater harvesting and cogeneration of power, combining natural gas and solar energy. CH2 was the first building in the world to use sewer mining for a chilled-beam interior cooling system. Opening windows extract indoor air in an almost ritualistic ‘night purge’.

source: DesignInc

Melbourne Council House 2 (CH2) is a multi-award winning and inspirational building that has reduced CO2 emissions by 87%, electricity consumption by 82%, gas by 87% and water by 72%. The building purges stale air at night and pulls in 100% fresh air during the day. The building exterior moves with the sun to reflect and collect heat, and turns sewage into usable water. The building has improved staff effectiveness by 4.9% and will pay for its sustainable features in a little over a decade.

Mick Pearce, Architect
source: DesignInc

In the above diagram, it shows how a simple idea of opening up of the building to the cold of the night for a period of five hours is so effective. This easy move allows the heat gained by the concrete (thermal mass) to be exchanged with a coolness that will last and begin to wane when the building begins to be heated up once more by its occupants and the outside temperature.  This simple move “reduces its [CH2’s] cooling requirements by 20 per cent”

source: mickpearce.com
source: mickpearce.com

Chilled Beam

The chilled beams consist of copper tubes looped through a metal structure . The tubes tie into chilled water supply and return lines running in the cavities behind the precast-concrete panels. The slot between the panels is also used for lighting cabling. In passive mode, fresh air is supplied from the floor only (bottom right). In active mode, the chilled beams operate and cool down the air supplied from the floor

source: mickpearce.com

SHOWER TOWER

Shower towers’ on the south side of the building act like passive cooling towers – air and water gently falls to provide extra cool water for building reticulation and cool air to supplement ground floor retail spaces.

 From the fall, the water evaporates slightly, taking energy and cooling the remaining droplets of water.  This water is then collected.

These shower towers also draw in air.  The fresh air that the water displaces is taken into the building. It uses the method called “Evaporative Cooling”

source: mickpearce.com

It cools its water passively by lowering water through 15m on five shower tiles on the southern façade of building, that water is taken down to the basement where its stored in three large tanks in those large tanks there are 10,000 walls of phase change material which freezes at 15 degrees when cool energy is needed back in the room then the water is passed back over the walls defrosting and bringing them into the ceiling panels making the indoor air environment of the correct temperature.

TIMBER LOUVERS

A louvers system covering the western façade with timbre louvers able to move and photovoltaic cell to ‘track’ the sun and glare, responding in the internal light conditions and air quality.

source: mickpearce.com

The louvers on the building, all made from recycled timber, automatically pivot according to the position of the sun, as well.

TAPERING WINDOWS

This is to reduce the heat at upper levels. Natural lights is maximized by positioning the window at the highest in the roof , so people work in a good environment.

Turbines evacualte air out of the building and also generates small amout of energy which is put back into the grid.

source: www.mickpearce.com




0 Comments

Leave a Reply

Related Stories

October 18, 2020

PULKOVO INTERNATIONAL AIRPORT, RUSSIA

POST IDENTITY
November 4, 2020

FOOD HUB, ELPHINSTONE ROAD

Arrow-up